Zastawa stołowa

Lubiana właściwości

1. NAZWA PRODUCENTA    

Zakłady Porcelany Stołowej „Lubiana” S.A., ul. Zakładowa 1, 83-407 Łubiana, woj. pomorskie, Polska.

2. OPIS WYROBU

Wyroby produkowane w Zakładach Porcelany Stołowej „Lubiana” S.A., to wysokiej jakości stołowa porcelana hotelowa, cienkościenna porcelana przeznaczona dla domu oraz galanteria porcelanowa. Są to wyroby ceramiczne szkliwione, białe, spieczone o nasiąkliwości mniejszej niż 0,2%, przeświecalne w cienkiej warstwie, zawierające w swym składzie głównie substancje szkliste, mulit i kwarc. Porcelana stołowa produkowana jest z naturalnych, niemodyfikowanych chemicznie surowców mineralnych: kaolinu, skalenia i kwarcu. Wyroby porcelanowe stołowe wypalane są w zakresie temperatur 1380 – 1400 ºC.

3. ZAKRES STOSOWANIA

Stołowe wyroby porcelanowe produkowane w Zakładach Porcelany Stołowej „Lubiana” S.A. przeznaczone są do kontaktu z produktami spożywczymi.

  • Mycie ręczne

Przed pierwszym użyciem zaleca się umyć porcelanę delikatnym środkiem myjącym. Porcelana jest tworzywem, które można uszkodzić podczas mycia i suszenia jeśli nieprawidłowo będziemy się z nią obchodzić. Nie należy wkładać do wody zbyt dużej ilości talerzy, aby ich nie wyszczerbić lub nie porysować. Do mycia porcelany nie należy używać ostrych czyścików i szorstkich ściereczek, które mogą uszkodzić dekoracje naszkliwne, zwłaszcza zawierające złoto lub platynę.

  • Stosowanie w zmywarkach mechanicznych

Porcelana biała (niedekorowana) oraz z dekoracjami podszkliwnymi i wszkliwnymi może być stosowana w zmywarkach mechanicznych używanych w gospodarstwach domowych i gastronomii. Jeżeli producent nie zalecił inaczej, to nie należy zmywać w zmywarkach mechanicznych wyrobów porcelanowych z dekoracjami naszkliwnymi zwłaszcza zawierającymi elementy zdobienia złotem czy platyną. Podczas mycia naczyń porcelanowych w zmywarkach mechanicznych należy przestrzegać instrukcji użytkowania opracowanej przez producenta zmywarki.  

  • Stosowanie w piekarnikach

Wyroby porcelanowe stołowe np. pojemniki do zapiekania mogą być stosowane w piekarnikach. Należy jednak pamiętać, że nie wolno narażać wyrobów porcelanowych stołowych na bezpośrednie ciepło z otwartego palnika, czy też na gwałtowne zmiany temperatur. Przy nagłych zmianach temperatur, gdy porcelana poddawana jest szokowi termicznemu, bez względu na to jaką ma odporność termiczną, może ulec uszkodzeniu.

  • Stosowanie w mikrofalówkach

Porcelana biała (niedekorowana) oraz z dekoracjami podszkliwnymi, wszkliwnymi i naszkliwnymi nie zawierającymi elementów zdobienia złotem i platyną może być stosowana w mikrofalówkach. Jeżeli producent nie zalecił inaczej, to wyrobów porcelanowych zdobionych dekoracjami metalicznymi (np.: złotem, platyną) nie należy stosować w mikrofalówkach z uwagi na możliwość powstawania łuku elektrycznego. W przypadku pojawienia się łuku elektrycznego natychmiast należy wyłączyć mikrofalówkę.

  • Stosowanie w lodówkach i zamrażalnikach

Porcelana stołowa może być stosowana do przechowywania żywności w lodówkach i zamrażalnikach. Należy jednak pamiętać, aby podczas odmrażania żywności nie wstawiać porcelany do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej bezpośrednio po wyjęciu ich z lodówki lub zamrażalnika.