
Amefa właściwości
Pielęgnacja sztućców
Twoje sztućce będą używane codziennie, dlatego ważna jest ich odpowiednia pielęgnacja. Stal nierdzewna jest idealnym materiałem do produkcji sztućców: trwała i odporna na korozję, zapewniająca długotrwały połysk. Aby zachować jak najdłużej lśniące sztućce, zalecamy do przestrzegania kilku prostych zasad, opisanych poniżej.
Pielęgnacja i użytkowanie
Mycie ręczne
Mycie ręczne jest najlepszym sposobem na zachowanie Twoich sztućców w dobrym stanie. Unikaj szorstkich podkładek, wybielaczy i sody. Wyczyść sztućce najszybciej, jak to możliwe lub umyj je ręcznie niezwłocznie po ich użyciu. Pozostawienie sztućców w kontakcie z żywnością po spożyciu posiłku - w tym z solami i kwasami spożywczymi – może spowodować ich uszkodzenie. Nie pozostawiaj swoich sztućców namoczonych. Zaraz po umyciu wytrzyj je miękką ściereczką.
Mycie w zmywarce
Wszystkie sztućce ze stali nierdzewnej 18/0 i 18-10 można myć w zmywarce, o ile nie podano inaczej. Aby utrzymać sztućce w optymalnym stanie, zalecamy przestrzeganie poniższych wskazówek dotyczących ich pielęgnacji.
• Wypłucz sztućce przed włożeniem ich do zmywarki w celu usunięcia resztek jedzenia, a także soli lub kwasu, które mogą być zawarte w określonych produktach spożywczych.
• Unikaj kontaktu z solą, octem, wybielaczem oraz silnymi środkami czyszczącymi, ponieważ mogą one spowodować korozję sztućców.
• Umieść noże oddzielnie od łyżek i widelców w koszu na sztućce, aby uniknąć korozji kontaktowej. Noże wykonane są z innego rodzaju stali (stal nierdzewna 13/0) niż łyżki i widelce (stal nierdzewna 18-10 lub 18/0). Kontakt tych stali może powodować korozję kontaktową.
• Otwórz drzwi zmywarki po zakończeniu cyklu płukania, aby uniknąć skraplania się pary na sztućce.
• Najlepiej jest wyjąć sztućce natychmiast po zakończeniu cyklu zmywania i wysuszyć miękką ściereczką, zamiast pozostawiać je w wilgotnym otoczeniu przez noc.
Pielęgnacja noży kuchennych
Mistrzostwo w kuchni wymaga doskonałych narzędzi. Dlatego Amefa oferuje szeroki wachlarz noży kuchennych, które świetnie sprostają każdemu zadaniu. Bez względu na to, czy jesteś debiutantem, czy doświadczonym szefem kuchni, nasze noże sprawią, że przygotowanie posiłków stanie się dla Ciebie przyjemnością!
Instrukcja pielęgnacji noży kuchennych
Dla Firmy Amefa jakość jest wartością nadrzędną. Nasze produkty są wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej, która gwarantuje doskonałą ochronę antykorozyjną (odporność na rdzę) i sprawia, że można je myć w zmywarce. Jednak, w przypadku niektórych serii naszych noży kuchennych, zalecamy mycie ręczne. Aby wiedzieć, jak konserwować dany zestaw noży - zawsze należy zapoznać się z etykietą na opakowaniu. W celu utrzymania noży w jak najlepszym stanie i uniknięcia ich odbarwienia, należy przestrzegać poniższych zaleceń:
- Każdy produkt należy umyć przed pierwszym użyciem.
- Przed włożeniem do zmywarki zawsze należy opłukać noże z resztek jedzenia.
- Resztki jedzenia, sól, sole mineralne (zawarte w wodzie wodociągowej), ocet, wybielacze oraz silne detergenty mogą powodować plamy lub wżery korozyjne, dlatego należy dokładnie opłukać noże po użyciu.
- Nie należy stosować zbyt dużej ilości detergentu lub środka do płukania, z uwagi na ich korozyjne właściwości przy dużym stężeniu.
- Nigdy nie należy pozostawiać noży przez dłuższy czas w wodzie.
- Z uwagi na ryzyko wystąpienia «korozji kontaktowej» (spowodowanej przez kontakt różnych rodzajów metalu), radzimy umieszczać noże w oddzielnych przegródkach.
- Noże należy umieścić w zmywarce ostrzami skierowanymi ku górze.
- Po zakończeniu programu mycia, należy uchylić drzwiczki zmywarki, aby zapobiec skraplaniu się pary na nożach.
Zalecamy szybkie wyjęcie noży ze zmywarki i osuszenie ich suchą i miękką ściereczką lub ręcznikiem.
Gwarancja
Produkty Firmy Amefa są wytwarzane z najwyższą dbałością o każdy szczegół i dokładnie sprawdzane, aby zagwarantować wieloletnią przyjemność z ich użytkowania. Korozja i uszkodzenia, spowodowane niewłaściwym użytkowaniem lub brakiem odpowiedniej pielęgnacji noży kuchennych, nie są objęte gwarancją.